Potrivit unui comunicat al Prefecturii Constanța, decizia de suspendare a lui Nicușor Constantinescu din funcția de președinte al Consiliului Județean a fost luată după ce Curtea de Apel București a menținut, în 7 august, măsura arestării preventive în cazul acestuia.
„Având în vedere comunicarea Curții de Apel București înregistrată la Prefectura Constanța, cu nr. 7988/11.08.2014 a dispozitivului Încheierii Curții de Apel București nr. 588/07.08.2014, prin care a fost înlocuită măsura controlului judiciar cu măsura arestării preventive pentru 30 de zile a președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Daniel Constantinscu, luni, prefectul județului Constanța, Radu Volcinschi, a emis ordinul prin care se constată suspendarea de drept a mandatului șefului CJ Constanța, până la încetarea măsurii arestării preventive. Compartimentul controlul legalității actelor și contencios administrativ va comunica prezentul ordin lui Nicușor Daniel Constantinescu, Consiliului Județean Constanța și Secretarului General al Județului”, se arată în comunicatul Prefecturii Constanța.
Sursa citată mai precizează că acest ordin poate și atacat în instanța de contencios administrativ.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a primit mandat de arestare preventivă, după ce Curtea de Apel București a menținut, în 7 august, decizia în acest sens luată de Tribunalul Capitalei. Hotărârea Curții de Apel este definitivă.
Tribunalul București a dispus din nou, în 23 iulie, arestarea lui Nicușor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care președintele CJ Constanța fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București.
În motivarea deciziei de arestare, Tribunalul București a arătat că președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, a încălcat în mod flagrant obligațiile care i-au fost impuse în cadrul controlului judiciar, el neavând nicio justificare.
În același document, judecătorul a mai spus că nu s-a făcut dovada necesității ca Nicușor Constantinescu să rămână pe teritoriul altui stat pentru a se trata, precizând că există posibilitatea efectuării unui astfel de tratament și pe teritoriul României.
Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internațional de arestare, după ce acesta nu a revenit în țară în urma unei operații făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menținută de Curtea de Apel București, motiv pentru care mandatul a fost anulat.
În motivarea primei decizii de arestare, Tribunalul Capitalei spunea, despre conținutul unei scrisori medicale depuse la instanță de Nicușor Constantinescu, că acesta se regăsește, în mare parte, într-un email trimis de președintele CJ Constanța doctorului care a emis documentul și a cărui semnătură „diferă izbitor față de cea existentă pe alte înscrisuri”.
Pe de altă parte, într-o altă cauză, Curtea de Apel București a menținut, la 1 august, decizia de ridicare a controlului judiciar dispus în cazul lui Constantinescu.
Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, în altul că nu s-a supus controlului Curții de Conturi, iar în cel de-al treilea pentru că a atribuit nelegal terenuri.
Într-un alt dosar, șeful CJ Constanța este cercetat pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziții, 15 cartușe de 9 milimetri.